Lipidy - Royal Canin

Lipidy

Tisk aA+ Aa-

Důležité pro psy a kočky

Psi, více než kočky, jsou přirozeně přitahováni k potravě bohaté na lipidy, ale musí být omezeny, když zvíře nemá dost fyzického pohybu. Když chybí velmi striktní přidělování potravy, nadbytek lipidů vede k obezitě; ale zvířata nemohou bez nich žít, protože poskytují energii a základní mastné kyseliny.

Lipidy představují skupinu organických látek, které jsou všeobecně známější jako tuky. Mastné kyseliny a glycerol, které spolu tvoří triglyceridy, jsou hlavními složkami. Lipidy mohou být jednoduché (triglyceridy, vosky) nebo složené (obsahující spoustu jiných složek). Buněčné membrány jsou například složeny z fosfolipidů.

Tuky jsou standardním zdrojem energie pro psy a kočky, kteří je zoxidují, aby z nich získali potřebnou energii. Gram lipidů představuje přibližně 9 kcal metabolizovatelné energie, dva a půl krát více než poskytuje gram sacharidů nebo bílkovin.

Některé mastné kyseliny - nazvané esenciální - také plní stavební úlohu pro buňku nebo působí jako prekurzory specifických hormonů. Zdrojem lipidů v krmivu je všechna potrava bohatá na živočišné tuky (máslo, lůj, vepřové sádlo, vejce, tuk z drůbeže, rybí tuk) a rostlinné tuky (oleje, olejnatá semena).

Mastné kyseliny

Jde o polynenasycené mastné kyseliny bohatě obsažené v potravinových olejích, které se vlivem kyslíku, tepla a světla znehodnocují.
Tato jejich vlastnost může být nebezpečná, neboť při jejich rozkladu vznikají složité sloučeniny (hydroperoxidy). Z tohoto důvodu je nezbytné přidávat do krmiv antioxidanty.

Stručné shrnutí

Mastné kyseliny jsou hlavní součástí tuků. Podle toho, kolik atomů uhlíku obsahují, se dělí na mastné kyseliny s krátkým, středním nebo dlouhým řetězcem. Mohou být nasycené (bez dvojité chemické vazby mezi 2 uhlíky) nebo nenasycené (s 1 až 6 dvojnými vazbami). Druhá skupina je nestálejší a podléhá rozkladu, ale přesto sem patří mnohé mastné kyseliny, které jsou pro životní funkce nenahraditelné.

Úloha v těle

Nasycené mastné kyseliny jsou výlučně zdrojem energie (označují se také jako "prázdné" kalorie, protože neplní jinou úlohu). Nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (6 - 10 atomů uhlíku) jsou výborným zdrojem pohotové energie pro psy v zátěži, zvířata s cukrovkou a novorozené štěňátka. Polynenasycené mastné kyseliny splňují stavební funkci (v membránách nebo krevních lipoproteinech); patří sem omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro životní funkce a tělo si je nedokáže vytvořit.

Přirozené zdroje

Jsou stejné jako u tuků: rostlinné a živočišné oleje a tuky. Platí, že čím je obsah nenasycených mastných kyselin v krmivu vyšší, tím intenzivnější je i ochrana proti oxidaci (zároveň je také třeba zvýšit příjem antioxidantů, včetně vitamínu E).

Omega 6 mastné kyseliny

Příjem kyseliny linolové je nepostradatelný pro tvorbu buněčných membrán. Její nedostatek vyvolává růst suché, lámavé a řídké srsti. Také ovlivňuje celistvost povrchové vrstvy kůže: kůže se stává náchylnější na vysušení a infekce.

Stručné shrnutí

Pro tělo biologicky nenahraditelné omega 6 mastné kyseliny vznikají z esenciální kyseliny obsahující 18 atomů uhlíku a dvě chemické dvojité vazby, známé jako kyselina linolová. Z kyseliny linolové se syntetizují i další dvě mastné kyseliny s dlouhým řetězcem: kyselina gama-linolenová (GLA) a kyselina arachidonová.

Úloha v těle

Omega 6 mastné kyseliny jsou nepostradatelné při tvorbě prostaglandinů, hormonálně aktivních látek, mají pozitivní vliv na zdravotní stav kůže, kvalitu srsti, jakož i na rozmnožovací soustavu zvířete.

Přirozené zdroje

Rostlinné oleje jsou zpravidla bohaté na omega 6 mastné kyseliny. Některé nenasycené živočišné tuky z prasat a především z drůbeže  také mohou obsahovat vysoký podíl kyseliny linolové (u drůbeže i více než 20%). Naopak tuky z hovězího dobytka (sádlo, máslo) obsahují jen velmi málo kyseliny linolové.

Kyselina gama-linolenová

Jiné pojmenování: GLA

Kyselina gama-linolenová může hrát významnou roli při překonávání zánětlivých problémů, zvlášť kožních chorob. Má výrazně pozitivní účinky na zvířata s alergií.

Stručné shrnutí

GLA se využívá v kosmetických produktech, které mají obnovovat pružnost pokožky. Je obzvláště vhodná při suché kůži, nebo pokud se tvoří nadbytečný kožní maz (seboroická dermatitida).

Úloha v těle

Obohacení krmiva přídavkem GLA napomáhá její začlenění do jater, červených krvinek a cévních stěn. Nenasycené mastné kyseliny jako GLA pomáhají buněčným membránám udržovat tekutost, která představuje základní podmínku látkové výměny mezi buňkami. Doplněk GLA také zvyšuje tvorbu hormonů se známými protizánětlivými účinky, prostaglandinů typu 1. Jejich tvorba probíhá na úkor tvorby prostaglandinů typu 2., které mají naopak  prozánětlivé účinky.

Přirozené zdroje

GLA je nenasycená mastná kyselina ze skupiny omega 6 (C18: 3), tvořená z kyseliny linolové. U koček představuje přeměna kyseliny linolové na GLA citlivý proces, protože úroveň aktivity potřebného enzymu je velmi nízká. Jen několik olejů obsahuje výraznější množství GLA: brutnákový olej, pupalkový olej a olej z jadérek černého rybízu. Olej z brutnáku lékařského obsahuje nejvyšší podíl GLA, nad 20%.

Omega 3 mastné kyseliny

Vzhledem k jejich biologickým úlohám, se omega 3 mastné kyseliny přidávají do krmiv pro psy v zátěži, starší kočky a psi a zvířata trpící na chronické zánětlivé poruchy (osteoartróza, chronické selhávání ledvin, zánětlivé průjmy, kožní onemocnění).

Stručné shrnutí

Omega 3 mastné kyseliny představují mezi polynenasycenými mastnými kyselinami specifickou skupinu. Tato skupina vzniká z kyseliny alfa-linolenové (ALA), mastné kyseliny, obsahující 18 atomů uhlíku a tři dvojité chemické vazby. Z ALA se také utvářejí 2 delší, ale velmi důležité mastné kyseliny, EPA (kyselina eikosapentaenové) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

Úloha v těle

Vzhledem k jejich nezastupitelným funkcím, jsou omega 3 mastné kyseliny zajímavé z několika hledisek:

  • jsou protizánětlivými látkami, které brání tvorbě některých chemických zánětlivých mediátorů;
  • zlepšují okysličení mozku (obzvláště u starých zvířat) a zvyšují výdrž psů při sportovních aktivitách;
  • u štěňátek stimulují schopnost učení se.

Přirozené zdroje

Některé rostlinné oleje (lněný, řepkový, sójový) obsahují nezanedbatelné množství ALA, který je meziproduktem pro tvorbu EPA / DHA. EPA a DHA se v koncentrované podobě nacházejí pouze v rybím oleji (přesné koncentrace závisí na druhu ryby) a v řasách.

EPA a DHA

Jiné pojmenování: kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová

Tyto omega 3 mastné kyseliny s velmi dlouhým řetězcem jsou známé především díky jejich protizánětlivým účinkům.
Vysoká koncentrace EPA a DHA je v oční sítnici: jejich podávání během březosti a v prvních týdnech života po narození zvyšuje ostrost zraku zvířete.

Obohacení krmiva o EPA a DHA má ale i mnoho dalších pozitivních účinků: 

  • chrání funkce srdce a ledvin (rozřeďování krve a účinky snižující vysoký krevní tlak)
  • snižuje riziko vzniku nádorů.

Stručné shrnutí

Orgánem s nejvyšší koncentrací DHA je mozek. Divocí masožravci, zejména kočkovití, přijímají DHA, když požírají mozek jejich kořisti.

Úloha v těle

EPA a DHA jsou přítomny v mateřském mléce a jsou nepostradatelné pro vývin mozku a oční sítnice plodu. Čím vyšší je koncentrace DHA v mateřském mléce, tím je nervový systém mláďat vyvinutější.

Přirozené zdroje

Omega 3 mastné kyseliny s velmi dlouhým řetězcem se nacházejí v koncentrované formě v olejích z mastných ryb ze studených moří (např. losos, makrela, halibut, sleď a další  ). EPA a DHA se také vyskytují ve fytoplanktonu a jednobuněčných řasách. Ryby je získávají z potravního řetězce a soustřeďují v tukových tkáních.

Konjugované mastné kyseliny

Jiné pojmenování: CLA

Konjugované mastné kyseliny utvořené z kyseliny linolové -  konjugovaná kyselina linolová (CLA) - jsou předmětem výzkumu v rámci boje proti obezitě. Zvláštní forma CLA (nebo izomer) zabraňuje hromadění triglyceridů v tukových tkáních.

Stručné shrnutí

CLA nesnižuje hmotnost lidských pacientů s obezitou, ale pomáhá zvyšovat podíl svaloviny (svalů) na úkor tuku (tukové tkáně). CLA má také pozitivní účinek na tělesnou stavbu psů krmených ad libitum.

Úloha v těle

Za příčinu toho, že CLA působí proti ukládání tuků, se považuje její vliv na regulaci metabolismu glukózy a mastných kyselin v buňkách tukových tkání. Různé izomery CLA se staly předmětem výzkumu kvůli jejich možným pozitivním vlastnostem: vlivu na rakovinu, aterosklerózu, imunitní funkci a cukrovku.

Přirozené zdroje

CLA jsou obsaženy ve složkách živočišného původu jako jsou mléčné výrobky, maso a tuky. Vytvářejí je specifické mikroorganismy v bachoru přežvýkavců. Oproti tomu je tvorba CLA střevními bakteriemi u psů velmi nízká. Do krmiv se přidávají syntetické formy CLA.

  • facebook
  • youtube