Sacharidy - Royal Canin

Sacharidy

Tisk

Pro zlepšení tělesných funkcí

Sacharidy jsou  molekuly složené z uhlíku, kyslíku a vodíku, které mají společné určité chemické vlastnosti. Sacharidy jsou hlavně rostlinného původu, s výjimkou krevní glukózy, glykogenu ve svalech a játrech a mléčné laktózy. Všechny rostliny obsahují sacharidy, od sacharózy v řepě až po nejvíce nestravitelnou vlákninu v kůře stromů.

Kočky a psi mohou žít bez sacharidů v potravě, protože sacharidy, které potřebují pro buňky, syntetizují z aminokyselin. Příjem sacharidů však velmi zlepší fungování těla.

Zatímco glukóza, sacharóza, laktóza a škrob mají výlučnou funkci dodávat energii, jejich rostlinný původ a to jak dobře jsou uvařené ovlivňují jejich stravitelnost. Přítomnost slabě uvařeného škrobu v krmivu může způsobit průjem. Vláknina, která je také sacharid, je velmi dobrá pro průchod a pro vyváženost bakteriální flóry. Toto například platí o frukto-oligosacharidech (FOS) a mannan-oligosacharidech (MOS).

Škrob

Aby byl škrob pro kočky a psy stravitelný, musí být velmi dobře uvařený, jinak může v tlustém střevě kvasit a způsobovat průjmy. I příliš mnoho škrobu může mít stejný účinek, pokud jeho přijaté množství překročí trávicí kapacitu enzymů zvířete (například u severských plemen psů a koček).

Stručné shrnutí

Škrob je tvořen molekulami sacharidů, ve kterých jsou tisíce molekul glukózy propojeny jednoduchými chemickými vazbami.

Úloha v těle

Škrob se nejdříve štěpí v trávicím procesu, aby střevo mohlo postupně vstřebávat molekuly glukózy. Následně slouží zvířeti jen jako zdroj energie.

Přirozené zdroje

Škrob patří mezi zásobní látky (podobně jako tuk u zvířat) vlastní rostlinám: obiloviny (rýže, kukuřice, pšenice, ječmen a pod.), brambory nebo hlízy manioku. Obilné zrno obsahuje 50 až 70% škrobu. V suchém krmivu napomáhá škrob dosažení typické dutinkaté struktury granulí (expanze směsi).

Cukry

Cukry neplní u psů a koček žádnou preventivní nebo léčebnou funkci. Naopak, pokud se jich v krmivu nachází nadbytek, mohou způsobit nadváhu a cukrovku.

Stručné shrnutí

Když v běžném životě mluvíme o cukru, máme na mysli sladivý účinek nebo sladkou chuť sacharidů jako sacharóza nebo fruktóza. Pokud ho použijeme bez přívlastku, označuje tento pojem obvykle sacharózu (řepný nebo třtinový cukr), ale také může označovat i glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) nebo laktózu (mléčný cukr). Kočka, na rozdíl od psa, sladkou chuť necítí.

Úloha v těle

Laktóza je zdrojem okamžité energie pro štěňata nebo koťata před odstavem. Aby se však stala biologicky využitelnou, je potřeba trávicí enzym, laktáza. Když se zvíře přestane živit mlékem, produkce laktázy klesá. Jelikož mají kočky a psi schopnost vytvářet si vlastní krevní glukózu z bílkovin, nemají pro ně cukry žádnou výživnou hodnotu

Přírodní zdroje

Cukry představují jednoduché zásoby energie, u většiny rostlin ve formě ovoce, bobulí, kořenů nebo hlíz. Jediným známým zdrojem tohoto druhu vyskytujícím se v těle je mléčná laktóza.

Celulóza

Jiné pojmenování: celková vláknina potravy (TDF)

Díky nedávnému pokroku ve vědeckých znalostech o surové vláknině jako složce krmiv, je možné efektivněji předcházet nebo léčit onemocnění jako obezita, cukrovka, zácpa nebo průjem pomocí přidání těchto složek ve správné kvalitě a množství do výživy zvířete

Stručné shrnutí

Celulóza je velmi velká molekula, složená z tisíců molekul glukózy, propojených chemickými vazbami, které jsou silnější, než u škrobu. Celulóza však představuje pouze část celkové vlákniny v krmivu. Tento pojem zahrnuje i jiné rozpustné nebo nerozpustné rostlinné látky, jako jsou hemicelulózy, pektin, lignin a vláknina ze skupiny oligosacharidů. Samotná celulóza nemá prakticky žádnou výživnou hodnotu, i když se obsah surových vláken uvádí na obalu.

Úloha v těle

Úloha vlákniny v těle závisí na jejím druhu. Nestravitelná a nerozpustná vláknina (čistá celulóza, lignin) působí ve střevech jako stabilizátor a napomáhají jejich mechanické funkci tím, že stimulují kontrakce (peristaltiku). Rozpustná vláknina je důležitá pro zdraví a čistotu zažívacího ústrojí (FOS, MOS). Příjem dostatečného množství vlákniny je důležitý u zvířat ohrožených nadváhou, neboť vyvolává pocit nasycení a také pro neaktivní kočky, náchylné na tvorbu chlupových chomáčků v zažívacím traktu.

Přirozené zdroje

Vláknina je jednou z nejdůležitějších součásti rostlinného těla, tvoří jakousi vnější kostru poskytující rostlině oporu a její tvar. To vysvětluje, proč obecný termín "celulóza" ve skutečnosti zahrnuje mnoho různých typů molekul. Jen si porovnejte kmen stromu s mrkví nebo zelenou fazolí!

FOS

Jiné pojmenování: Frukto-oligosacharidy, prebiotika

Přidáním FOS do krmiva se předchází infekčním průjmům, které jsou způsobeny přemnožením nebezpečných bakterií ve střevě, a zároveň se zajistí přiměřená výživa střevních buněk, což usnadní jejich pravidelné obnovování.

Stručné shrnutí

Frukto-oligosacharidy (FOS) patří do skupiny fermentovatelné vlákniny. Nejsou stravitelné tělu vlastními enzymy, ale jsou intenzivně štěpeny bakteriemi  v tlustém střevě, přičemž vznikají jednodušší mastné kyseliny (známé jako těkavé mastné kyseliny) které:

  • zvyšují kyselost střevního prostředí;
  • jsou výbornou výživou pro fungování a obnovu buněk;
  • vystýlají stěnu tlustého střeva.

Úloha v těle

Díky štěpení jsou FOS přímým zdrojem výživy pro buňky tlustého střeva. Jejich nejdůležitější úlohou je však podporovat růst specifické bakteriální flóry (bifidus a lactobacillus), která má obecně známé pozitivní účinky na zdraví zažívacího ústrojí:

  • omezují množení choroboplodných bakterií;
  • zlepšují trávení a vstřebávání živin.

Přídavek FOS v krmivu pro feny, které jsou využívány v chovu, pomáhá zvýšit množství protilátek (IgM) v jejich mléce, což posiluje imunitu štěňátek.

Přirozené zdroje

FOS vytváří houba (Aspergillus nigricans) ve formě cukru nebo sacharózy, kterou tvoří molekula glukózy spojená s molekulou fruktózy. Houba vylučuje enzym, který umožňuje přidání dalších molekul fruktózy a vzniká FOS.

MOS

Jiné pojmenování: Manan-oligosacharidy

MOS přispívají ke správně vyvážené bakteriální flóře ve střevech a mají jak přímý, tak nepřímý vliv na zdraví zažívacího traktu. Proto jsou velmi efektivní při předcházení průjmům a přispívají k prevenci infekčních chorob spojených se zažíváním.

Stručné shrnutí

Manan-oligosacharidy patří do velké skupiny vlákniny, tedy mezi nestravitelné sacharidy. Stejně jako FOS, účinně působí proti škodlivým bakteriím žijících v lumen zažívacího traktu, ale fungují odlišným způsobem. Skládají se ze dvou cukrů: glukózy a manosy.

Úloha v těle

Tato kvasnicová vláknina prospívá zažívacímu traktu dvěma způsoby:

  • zabraňuje množení škodlivých bakterií tím, že jim brání přichytit se na střevní sliznici;
  • přímo zvyšuje efektivitu imunitního systému těla, neboť přispívá k účinnějšímu boji proti choroboplodným zárodkům.

Přirozené zdroje

Vlákninu MOS najdeme v buněčné stěně kvasinek.

Slizové látky

Příklad: vláknina psyllia

Slizové látky jsou rozpustná vláknina a používají se k léčbě problémů souvisejících se střevní pasáží. Upravují střevní pasáž a usnadňují vylučování stolice.

Stručné shrnutí

Semena Psyllia jsou velmi vhodným zdrojem slizových látek. Pojmenování Psyllium pochází z řeckého "psyllia", v překladu "blecha". V závislosti na druhu mají semena černou nebo zlatou barvu a připomínají drobné mšice. Psyllium se běžně používá jako součást krmiva saňových psů, aby se předešlo průjmům ze stresu.

Úloha v těle

Slizové látky tvořící vnější vrstvu semen Psyllia jsou schopny absorbovat hodně vody. Když přijmou vodu, nabobtnají a vytvoří gel, který zvýší viskozitu obsahu střeva (tráveniny). Psyllium zlepšuje pohyb v trávicím traktu. Zabraňuje tak zácpě, proti níž se také primárně používá v humánní medicíně. Pohyb stolice v tlustém střevě je pravidelnější a zvlhčení způsobené slizovými látkami usnadňuje vylučování stolice.

Přirozené zdroje

Různé druhy jitrocele (Plantago ovata, Plantago ispaghula), původem z Indie. 

  • facebook
  • youtube