Vitamíny - Royal Canin

Vitamíny

Tisk

Životně důležité pro tělo

Slovo vitamin je odvozeno od slova tiamin, který byl první látkou, co ji takto nazýváme. Tiamin je amin, který má životně důležitou úlohu v těle v boji proti beri-beri. Ze širšího hlediska, další látky, které hrají podobnou roli, se také nazývají vitamíny.

Vitamíny se dělí do dvou skupin: vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitamíny rozpustné ve vodě (B, C). Pokud se konzumují nadměrně, vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v těle a mohou se stát toxickými.

Vitamíny jsou poskytovány v různých ingrediencích a také mohou být obsaženy v čisté formě. Jako přirozeně křehké látky, citlivé na světlo, teplo a oxidaci, vitamíny je třeba během procesu vaření chránit.

Každý vitamín se podílí na několika různých funkcích, ale pro zjednodušení uvádíme seznam jejich nejdůležitějších úkolů v těle.

Vitamín A

Jiné pojmenování: Retinol

Vitamín A hraje v těle dvojí roli.

Nedostatek vitamínu A způsobuje:

  • oční problémy (zhoršené noční vidění, snížená průhlednost rohovky, suché spojivky) ;
  • kožní problémy (suchá kůže, odumírání mazových žláz);
  • reprodukční anomálie;
  • vyšší citlivost vůči infekcím a plicní komplikace.

Nadbytek vitamínu A je také škodlivý (onemocnění klkoubů, reprodukční problémy).

Stručné shrnutí

V minulosti se k léčbě některých poruch zraku podávala játra. Vitamín A byl izolován v roce 1913 a jeho chemická struktura byla odhalena v roce 1931. Je to alkohol s dlouhým řetězcem, rozpustný v tucích. Vstřebává se v tenkém střevě a ukládá se v játrech. Beta karoten je u psů prekurzorem vitamínu A, kočky však nejsou takové syntézy schopny.

Úloha v těle

  • Zrak: adaptace na tmu.
  • Reprodukce: syntéza hormonů.
  • Metabolismus: syntéza proteinů.
  • Kůže a srst: reguluje růst buněk pokožky a tvorbu kožního mazu. Vitamín A pomáhá v boji proti suché seborey a lupům, které se často tvoří při svědění. Působí spolu se zinkem a sirnými aminokyselinami.

Přirozené zdroje

Jako retinol: játra, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky.

Vitamín D

U štěňat velkých plemen je nadbytek vitamínu D častější, než jeho nedostatek. Jeho nadměrný příjem zapříčiňuje vážné poruchy v růstu kostí (osteochondritída).

Nedostatek vitamínu D způsobuje:

  • rachitidu (u psů a koček vzácně);
  • osteomalácii (bolesti kloubů a svalů, zlomeniny kostí).

Stručné shrnutí

Účinek oleje z jater ryb proti křivici byl objeven v roce 1782 a vitamín D byl izolován v roce 1932. Tento v tuku rozpustný vitamín se do těla dostává potravou. Přirozeně se syntetizuje u lidí a býložravců přeměnou kožních sterolů za účinku slunečních paprsků. Aby byl v těle aktivní, musí být modifikovaný nejprve v játrech, pak v ledvinách.

Úloha v těle

Vitamín D je nenahraditelný při regulaci metabolismu vápníku a fosforu:

  • zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě;
  • optimalizuje vázání (uvolňování) vápníku v kostech;
  • snižuje ztrátu vápníku a fosforu močí.

Přirozené zdroje

Maso a zelenina neobsahují téměř žádný vitamín D. Tento se přirozeně nachází v oleji z jater ryb, rybím tuku (sardinky, tuňák), vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích.

Vitamín E

Vitamín E se ve výživě využívá k prevenci a léčbě mnoha onemocnění způsobených oxidačním stresem v buňkách (fyzická námaha, znečištění) a stárnutím (kardiovaskulární onemocnění, katarakta, degenerativní neurologická onemocnění).

Stručné shrnutí

Vitamín E byl objeven v roce 1920 jako faktor plodnosti. Izolován byl v roce 1936. Jeho významné antioxidační účinky byly potvrzeny až v osmdesátých letech. Vitamin E je obecný termín, který pokrývá více látek, z nichž nejrozšířenější a na buněčné membrány biologicky antioxidačně nejaktivnější forma je alfa tokoferol. Vitamín E se ukládá v tukové tkáni, v játrech a ve svalech.

Úloha v těle

Vitamin E ochraňuje buňky vůči působení volných radikálů. Více známé jako "kyslík reaktivní látky", volné radikály jsou přirozené produkty buněčné oxidace. Normálně jsou součástí přirozené obranyschopnosti těla, ale když je porušena rovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály, dochází k oxidačnímu stresu.

Obecně řečeno, vitamín E pomáhá:

  • chránit buněčné membrány;
  • bojovat proti biologickým účinkům stresu;
  • zlepšovat imunitní odezvu.

Přirozené zdroje

Nejdůležitějším zdrojem vitamínu E je zelenina. Patří sem oleje, olejniny a obiloviny. Nachází se i v některých živočišných produktech, jako játra, vejce a máslo.

Vitamín K

Jiné pojmenování: Fylochinon, Menachinon-7 (MK-7)

Nedostatek vitamínu K může mít za následek trávicí, nosní, kožní a mozkové krvácení, protože je znemožněna srážlivost. Po delší době tato drobná, někdy nepozorovaná krvácení vedou k anémii (nedostatek červených krvinek přenášejících kyslík). Dostatečný přísun v potravě takové riziko snižuje.

Stručné shrnutí

Existence antihemoragického výživového faktoru byla potvrzena v roce 1929 a izolován byl v roce 1936. Dostal jméno vitamín K, ale ve skutečnosti se jedná o skupinu podobných, v tuku rozpustných látek, které umožňují za určitých okolností srážení krve přes řetězec biochemických mechanismů. Vitamín K se běžně injekčně podává po otravě antikoagulantem (např. náhodné požití jedu na krysy).

Úloha v těle

Vitamín K je kofaktorem mnoha enzymů, to znamená, že tyto enzymy jsou bez něj neaktivní. Je nezbytný pro funkci některých srážecích faktorů. Také má roli v metabolismu bílkovin, pomáhá vázat vápník v kosti.

Přirozené zdroje

Hlavním zdrojem vitamínu K v potravě je maso a zelenina, zvláště zelí, petržel a špenát. U zvířat se vitamín K ukládá v játrech.

Tiamin

Nedostatek vitamínu B1 způsobuje u lidí a zvířat nemoc beri - beri (únava, svalová slabost, problémy s chůzí a se zrakem). Této chorobě pomáhá předcházet vyvážená strava. Ale vitamín B1 je mimo jiné i látka  důležitá při prevenci a léčbě degenerativních onemocnění nervového systému nebo některých onemocnění srdce.

Stručné shrnutí

Tiamin je prvním objeveným vitamínem. Nemoc beri - beri byla známá u konzumentů rýže v Číně již v roce 2600 př.nl, ale její nutriční původ byl potvrzen až v roce 1885 a tiamin byl identifikován až v roce 1910. Onemocnění je způsobeno nedostatkem tiaminu. Tento "živý (vital)" amin - získal jméno "vitamín" - je rozpustný ve vodě a soustřeďuje se v srdci, ledvinách, játrech a v mozku.

Úloha v těle

Tiamin je nenahraditelná látka zapojena v mnoha komplexních biochemických reakcích, které pomáhají produkovat energii pro buňky. Kromě toho je také nezbytný pro správné fungování nervové soustavy. Účastní se na syntéze neurotransmiteru acetylcholinu, který přenáší senzorické impulzy z jednoho neuronu na druhý.

Přirozené zdroje

Kvasnice a pšeničné klíčky obsahují nejvíce vitamínu B1, ale najdeme ho i v mase, otrubách a obilovinách.

Riboflavin

Jiné pojmenování:Vitamín B2

Vitamín B2 přispívá ke kvalitě kůže a srsti zvířat. Při jeho nedostatku vznikají změny na kůži kolem očí a na břiše.

Stručné shrnutí

Po počáteční mylné záměně s vitamínem B1, riboflavin nakonec objevili v roce 1937. Několik onemocnění s obecnými příznaky, způsobené nedostatkem tohoto vitamínu, se však podařilo identifikovat až v osmdesátých letech. Riboflavin je ve vodě rozpustný.

Úloha v těle

Riboflavin je koenzym, což znamená, že je nezbytný pro aktivování některých enzymů zapojených do více biochemických reakcí, zahrnujících tvorbu energie z tuků, rozpad aminokyselin a fungování mitochondrií - producentů energie v buňce.

Přirozené zdroje

Vitamin B2 je v přírodě běžný. Najdeme ho v kvasnicích, játrech, sýru, vejcích a všech mléčných výrobcích. Tvoří ho také střevní bakterie psů a koček. Riboflavin je velmi citlivý na světlo.

Kyselina pantotenová

Jiné pojmenování:Vitamín B5

Tento vitamín se nachází v běžné potravě, proto k jeho nedostatku dochází výjimečně a symptomy jsou velmi obecné.

Stručné shrnutí

Lipmanův objev kyseliny pantotenové, složky ústřední molekuly na fungování tvorby energie v buňce (koenzym A), získal v roce 1953 Nobelovu cenu za chemii, což potvrzuje význam tohoto vitamínu.

Úloha v těle

Kyselina pantotenová je složkou koenzymu A, který je součástí téměř každého kroku (sacharidy, lipidy, proteiny) energetického metabolismu buněk.

Ve spojení s ostatními vitamíny skupiny B (niacin, cholin a inositol) a s histidinem (zásaditá aminokyselina), je kyselina pantotenová velmi efektivní složkou při ochraně kůže. Podporuje syntézu kožních lipidů, zvláště ceramidů, které zabraňují dehydrataci kůže.

Přirozené zdroje

Jméno tohoto vitamínu pochází z řeckého slova pantos, což znamená "je všude". Hlavním zdrojem vitamínu B5 je maso, vejce a mléčné výrobky.

Pyridoxin

Nedostatek pyridoxinu se projevuje anomáliemi na kůži, nervech a krvi. Pyridoxin pomáhá při prevenci a léčbě některých onemocnění korespondujících orgánů.

Stručné shrnutí

Pyridoxin, vitamín B6, nebyl objeven a izolován do poloviny 20. století a vědci stále pokračují v mapování jeho úkolů v organismu, které jsou pravděpodobně různé.

Úloha v těle

Vitamín B6 působí jako koenzym v mnoha enzymatických systémech, proto hraje několik úloh v různých metabolických cestách, zvláště těch týkajících se aminokyselin.

Přirozené zdroje

Jako všechny vitamíny skupiny B, je pyridoxin rozpustný ve vodě a přítomen ve více surovinách. Jedná se hlavně o kvasnice, obilné klíčky a maso. Mléčné výrobky a obiloviny obsahují pouze malé množství pyridoxinu.

Vitamín B12

Jiné pojmenování: Kobalamin

Stárnutí, vegetariánský způsob výživy a nemoci trávení bývají příčinou nedostatku vitaminu B12, který se musí kompenzovat pomocí stravy. Totéž platí i při některých druzích rakoviny.

Stručné shrnutí

Příznivé účinky telecích jater při chudokrevnosti byly objeveny v roce 1925. Už v té době vědci identifikovali určitý vnější dietetický faktor, který se však podařilo izolovat až v polovině minulého století, kdy tento vitamín dostal označení B12. Je to jediný vitamín, který obsahuje v molekule kov (kobalt).

Úloha v těle

Vitamin B12 je zapojen do mnoha esenciálních biochemických reakcí, a jako koenzym a hraje primární roli při syntéze proteinů a tvorbě červených krvinek.

Přirozené zdroje

Vitamin B12 se nachází pouze v živočišných surovinách (játra, ledviny, ryby, maso). Zelenina neobsahuje žádný vitamin B12.

Niacin

Jiné pojmenování: Vitamín PP, kyselina nikotinová, nikotinamid

Niacin pomáhá předcházet pelagře, vážnému onemocnění vykazujícímu kožní, trávicí, psychické a hematologické poruchy. U psů a koček přispívá vitamín PP ke zdraví kůže a lesku srsti.

Stručné shrnutí

Vitamín PP je název, vycházející z jeho schopnosti předcházet pelagře u lidí. Pelagra je onemocnění, které způsobuje ztvrdnutí kůže. Nedostatek niacinu u psů způsobuje dermatitidu v oblasti břicha a pánevních končetin, což se může projevovat v případě, že krmivo obsahuje málo živočišných surovin a přídavků vitamínů skupiny B.

Úloha v těle

Aktivace niacinu pomáhá tělu dokončit všechny oxidačně redukční reakce, které jsou nezbytné pro výrobu energie z tuků a cukrů.

Biotin

Jiné pojmenování: vitamín B8 nebo vitamín H

Toto je jeden z nejaktivnějších vitamínů působících na lesk srsti a zdraví kůže zvířat. Je také přímo zodpovědný za plynulou funkci nervového systému.

Stručné shrnutí

Biotin byl objeven na přelomu století při výzkumu "nemoci z vaječných bílků". Konzumace většího množství syrových vaječných bílků způsobuje vznik kožních lézí, ztrátu ochlupení a nervově svalové poruchy. Onemocnění je léčitelné vařením bílků a podáváním kvasnic. Střevní vstřebávání biotinu, vitamínu obsaženého v kvasnicích, je brzděno antibiotinovou látkou (avidinem), která je obsažena v syrových bílcích.

Úloha v těle

Biotin se zapojuje do katabolismu (chemický rozpad) glukózy, mastných kyselin a některých aminokyselin. Je nenahraditelný při syntéze některých mastných kyselin.

Přirozené zdroje

Biotin je ve vodě rozpustný vitamín, který se nachází ve velkých množstvích v kvasnicích, játrech, ledvinách a vařených vejcích.

Kyselina listová

Jiné pojmenování: Folát, Vitamín B9

Kyselina listová se zapojuje do tvorby tkání nervového systému. Její nedostatek způsobuje malformace plodu (například spina bifida). Přidávání kyseliny listové u březích fen, má velmi prospěšný účinek na snížení výskytu rozštěpů u novorozených štěňátek. Kyselina listová má také preventivní vliv ve vztahu k anemických poruchám.

Stručné shrnutí

Tento vitamín byl objeven v polovině 20. století. Je rozpustný ve vodě a ukládá se v játrech zvířat. Už několik let se používá výraz vitamín B9, ale foláty se v minulosti označovaly i jako vitamin M, vitamin Bc nebo L. casei faktor.

Úloha v těle

Kyselina listová patří do skupiny vitaminů B, které jsou nezbytné pro rychlé dělení buněk (například plod). Je potřebná při syntéze esenciálních komponentů DNA.

Přirozené zdroje

Jako u většiny vitamínů skupiny B, jsou kvasnice nejlepším dietetickým zdrojem kyseliny listové, ale játra a zelenina, zvláště špenát a řeřicha, jsou také bohatým zdrojem.

Cholin-Inositol

Cholin a inositol pomáhají předcházet patologickému nahromadění mastných kyselin v játrech. Tyto látky, které mohou být snadno přirovnány k vitamínům, jsou lipotrofné faktory.

Stručné shrnutí

Cholin a inositol nejsou vitamíny v pravém významu slova, i když patří mezi vitamíny skupiny B. Organismus je schopen syntetizovat cholin v játrech, ale jeho tvorba někdy nekryje požadavky těla, a proto je vhodné přidávat jej do potravy. Tělní buňky a střevní bakterie na druhé straně dokáží měnit glukózu na inositol.

Úloha v tělě

Cholin a inositol spolupracují při tvorbě buněčných membrán. Ve spojení s vitamíny skupiny B a histidinem (aminokyselina) chrání kůži před dehydratací.

V kombinaci s fosforem se cholin mění na lecitin, formu fosfolipidu buněčných membrán a krevních lipoproteinů. Cholin také vstupuje do syntézy acetilcholinu, velmi důležitého mediátoru nervových zakončení. Inositol je nedílnou součástí myelinové vrstvy pokrývající nervové buňky.

Přirozené zdroje

Cholin se v hojném množství nachází v mase, vejcích a ořechách. Vnitřnosti, například kravská játra a srdce, jsou výborným zdrojem inositolu.

Vitamín C

Jiné pojmenování: kyselina askorbová

Není obecně pro psy a kočky nepostradatelným vitamínem. Vitamín C je však třeba přidávat do krmiva, pokud ho játra zvířete nedokáží vyprodukovat v dostatečném množství. Pomáhá při prevenci a léčbě onemocnění spojených se stárnutím, stresem vyvolaném fyzickou zátěží a degenerací kloubů (artróza).

Stručné shrnutí

I když kurděje, nedostatek vitamínu C, člověk znal už v dávné minulosti (námořníci jako prevenci jedli citróny), u psů a koček není kyselina askorbová esenciálním vitamínem v pravém slova smyslu. Za normálních podmínek si ho dokáží sami tvořit.

Úloha v těle

Kyselina askorbová je zodpovědná za několik vitálních funkcí těla:

  • neutralizaci volných radikálů (antioxidant): vitamín C umožňuje regeneraci vitamínu E, silného přirozeného anitoxidantu;
  • metabolismus železa;
  • některé protizánětlivé imunitní reakce.

Přirozené zdroje

Vitamín C je v přírodě běžný a obsahuje ho každá zelenina a ovoce, především citrusové plody (citron, pomeranč), bobule (černý rybíz), kiwi a jahody. U psů a koček se vitamín C syntetizuje v játrech z glukózy.

  • facebook
  • youtube